• Ποιοί είμαστε
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2026
  • Login
Patrinorama Magazine
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • LIFESTYLE
No Result
View All Result
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • LIFESTYLE
No Result
View All Result
Patrinorama Magazine
No Result
View All Result
Αρχική Δημοφιλέστερα

F1 GP Αυστραλίας: Θέαμα ποιότητας ή φθηνός εντυπωσιασμός;

Patrinorama Magazine by Patrinorama Magazine
3 Απριλίου, 2023
in Δημοφιλέστερα, Αθλητισμός
0 0
0
F1 GP Αυστραλίας: Θέαμα ποιότητας ή φθηνός εντυπωσιασμός;
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το GP Αυστραλίας όδευε προς το τέλος του έχοντας προσφέρει αρκετά καλό θέαμα στους 54 από τους 58 γύρους του. Ώσπου η F1 αποφάσισε να το μετατρέψει σε φαρσοκωμωδία.

Αφορμή στάθηκε η επαφή που είχε ο Kevin Magnussen με τον τοίχο στην έξοδο της στροφής 2. Λόγω της πρόσκρουσης, η πίσω δεξιά ανάρτηση της Haas κατέρρευσε με τον τροχό να αποκολλάται.

Ο Magnussen πάρκαρε σωστά την VF23 κοντά σε πόστο κριτών από όπου το μονοθέσιο θα μπορούσε να απομακρυνθεί τάχιστα χωρίς την είσοδο γερανού. Επιπλέον ο τροχός που είχε φύγει από την Haas παρέμενε μεν στην πίστα, ωστόσο δεν ήταν τόσα τα θραύσματα ώστε οι κριτές να μην μπορέσουν να καθαρίσουν την άσφαλτο υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας.

Παρά ταύτα η διεύθυνση αγώνα αποφάσισε να βγάλει την κόκκινη σημαία. Έτσι, οι τελευταίοι 2 γύροι -καθαρού αγώνα- που απέμεναν μετατράπηκαν σε έναν αγώνα sprint από τον οποίον και θα αναδεικνυόταν ο τελικός νικητής. Τουλάχιστον αυτή ήταν η προσδοκία των ιθυνόντων του σπορ. Ευτυχώς, όμως, η πραγματικότητα όχι μόνο τους διέψευσε αλλά τους εξέθεσε.

Η αλλαγή φιλοσοφίας

Και εξηγούμε αμέσως το γιατί. Η F1 τα τελευταία χρόνια βαδίζει σε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι. Όλο και συχνότερα γινόμαστε μάρτυρες αποφάσεων οι οποίες μπορεί να έχουν ως γνώμονα τον εμπλουτισμό του θεάματος που προσφέρεται, ωστόσο πολλές φορές νοθεύουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την αξιοπιστία του θεσμού.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται βασιζόμενες στο μότο -λογικά εμπνεύσεως Liberty- «let them race». Δηλαδή αφήστε τους να αγωνιστούν για όσο περισσότερο χρόνο γίνεται. Για τον λόγο αυτό βλέπουμε μία πολύ μεγάλη ευκολία στις κόκκινες σημαίες και τα αυτοκίνητα ασφαλείας (SC) από το race control τα τελευταία τρία χρόνια.

Δεν είναι μόνο η ευκαιρία που προσφέρουν αυτά για τηλεοπτικές διαφημίσεις. Το κυριότερο είναι ότι μηδενίζουν τις διαφορές ανάμεσα στα μονοθέσια. Έτσι, δίνουν -τεχνητά- νέο ενδιαφέρον στον αγώνα. Αντιθέτως, το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας (VSC) με το οποίο «παγώνουν» οι διαφορές στην πίστα -και το οποίο μάλλον αρκούσε στην σημερινή περίπτωση του Magnussen- χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο.

Η νέα αυτή προσέγγιση απέχει παρασάγγας από εκείνην που είχαμε συνηθίσει κατά τις προηγούμενες δεκαετίες του σπορ. Τότε, ήταν εξαιρετικά σπάνια μία κόκκινη σημαία κατά τη διάρκεια του αγώνα εκτός κι αν είχε συμβεί κάτι πολύ σοβαρό. Το SC από την άλλη χρησιμοποιούταν κι εκείνο με φειδώ.

Βλέπετε το μότο του Bernie Ecclestone εκείνη την εποχή ήταν διαφορετικό. «Whoever wins it deserves it» διαλαλούσε ο τότε άρχων του σπορ. Ήτοι εμείς ως διοργανωτές ανακατευόμαστε όσο γίνεται λιγότερο με τα αγωνιστικά θέματα του GP. Προέχει η αξιοπιστία του θεσμού και η αίσθηση στο κοινό ότι πάντα κερδίζει ο καλύτερος.

Θέαμα ποιότητας ή φθηνός εντυπωσιασμός;

Σίγουρα κάθε οργανισμός πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα που προκύπτουν παγκοσμίως. Και η αλήθεια είναι ότι η F1 στα τελευταία χρόνια της εποχής Ecclestone είχε αρχίσει να μένει πίσω από τις εξελίξεις. Προτάσσοντας την ποιότητα του θεάματος που προσέφερε, έβλεπε την απήχησή της στο κοινό να μεγαλώνει με μικρότερο ρυθμό σε σύγκριση με τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις παγκοσμίως.

Η εξαγορά της F1 από την Liberty media ήρθε σε μία εποχή κατά την οποία το σπορ έβγαινε από την μία περίοδο άνευ προηγουμένου κυριαρχίας μία ομάδας έναντι των υπολοίπων. Και ήταν λογικό η νέα ιδιοκτησία να δοκιμάσει νέες μεθόδους για να κάνει πιο κερδοφόρο το προϊόν της.

Από την αρχή της περιόδου Liberty το σπορ εκσυγχρονίστηκε σε πολλούς τομείς. Κατάφερε να επιβιώσει από την καταστροφική οικονομικά περίοδο της πανδημίας. Αποδέχτηκε την -ορθή- θέσπιση του ορίου μπάτζετ. Και είχε την τύχη να δει την συγκλονιστικότερη -ίσως- σεζόν όλων των εποχών να εκτυλίσσεται το 2021.

Με τους νέους κανονισμούς υπήρχε η ελπίδα ότι ακόμη περισσότερες ομάδες θα έμπαιναν στο παιχνίδι του τίτλου. Όμως, η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική. Η Red Bull ξεκίνησε καλύτερα από όλους και φαίνεται ότι για μία ακόμη σεζόν δύσκολα θα προβληματιστεί για τους τίτλους οδηγών και κατασκευαστών.

Οπότε πώς θα έπρεπε να διαχειριστούν οι ιθύνοντες του σπορ αυτήν την κατάσταση; Να αφήσουν τους οδηγούς και τα μονοθέσια να προσφέρουν το θέαμα που μπορούν στην πίστα ή να παρεμβαίνουν κάθε λίγο και λιγάκι προσπαθώντας να  «ανακατέψουν την τράπουλα»; Εν ολίγοις, επιλέγουν το αυθεντικό θέαμα ή τον φθηνό εντυπωσιασμό;

Η παρεξηγημένη σπανιότητα

Με την πρώτη επιλογή κινδυνεύουν να χάσουν το ενδιαφέρον ενός τμήματος του κοινού που παρακολουθεί επειδή «έχει πλάκα, είναι της μόδας, έχει στούκες και αγωνία». Η δεύτερη επιλογή, όμως, κρύβει έναν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Να απομακρύνει από το σπορ τον πυρήνα του παραδοσιακού κοινού του· τους ανθρώπους που το παρακολουθούν επειδή απλώς αντιλαμβάνονται τους αγώνες αυτοκινήτου ως ένα έτσι κι αλλιώς εκπληκτικό θέαμα.

Εάν υπάρχει και ανταγωνισμός μεταξύ δύο ή και περισσότερων ομάδων για τη νίκη ακόμη καλύτερα. Όχι, όμως, εις βάρος της ακεραιότητας του θεσμού. Εξάλλου η «συλλεκτική» αξία σεζόν σαν του 2021 ή αγώνων όπως το Spa του 1998 καθορίζεται και από την ιστορική τους σπανιότητα.

Δεν είναι φυσιολογικό να ευελπιστεί κανείς ότι αυτά τα παραδείγματα συγκροτούν και τον κανόνα. Μήπως άλλωστε όλα τα παιχνίδια ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή άλλων σπορ είναι το ίδιο θεαματικά; Αρκετοί τελικοί champions league ή μουντιάλ έχουν βγει «σούπες». Αφαιρεί κάτι αυτό από την λάμψη των παραπάνω διοργανώσεων;

Ο κόσμος ενδιαφέρεται για κάποιο σπορ και το παρακολουθεί επειδή πρωτίστως του αρέσει ως θέαμα. Έπειτα επιλέγει -συνήθως- κάποια ομάδα και επενδύει και συναισθηματικά σε αυτό. Δεν πρόκειται να σταματήσει να παρακολουθεί επειδή κάποιο παιχνίδι ήταν βαρετό ή σε ένα GP ο Verstappen κέρδισε άνετα. Θα αρχίσει να χάνει το ενδιαφέρον του, όμως, όταν αντιληφθεί ότι αυτό που βλέπει είναι φτιαχτό και όχι αυθεντικό.

Το φιάσκο της Μελβούρνης

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, σχεδόν τα πάντα έγιναν λάθος σήμερα στο Albert Park. Καταρχάς ακόμη και η πρώτη κόκκινη σημαία για το ατύχημα του Albon ήταν αρκετά τραβηγμένη. Ο αγώνας θα μπορούσε να συνεχιστεί κανονικά υπό SC για μερικούς γύρους μέχρι να καθαριστεί η πίστα.

Για την περίπτωση του Magnussen αναφερθήκαμε παραπάνω. Δεν νομίζουμε ότι σήκωνε κάτι παραπάνω από ένα αυτοκίνητο ασφαλείας. Το race control, όμως, ανεξήγητα καθυστέρησε να λάβει απόφαση άμεσα. Έτσι, σε περίπτωση SC ο αγώνας θα τερματιζόταν μάλλον υπό αυτό.

Προφανώς, θέλοντας να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατέφυγαν στη λύση της κόκκινης σημαίας. Verstappen εναντίον Hamilton και Alonso για δύο γύρους με έπαθλο τη νίκη, τι καλύτερο από αυτό; Όμως, ο Sainz είχε διαφορετική άποψη εμβολίζοντας τον συμπατριώτη του στην εκκίνηση.

Το μπάχαλο της πρώτης στροφής είχε σαν αποτέλεσμα την σύγκρουση και των δύο Alpine ενώ η μεγάλη μάχη για την πρώτη θέση που ανέμεναν οι άνθρωποι της F1 δεν ήρθε ποτέ. Ο Verstappen κέρδισε έτσι κι αλλιώς -μαντέψτε- υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας. Μετά τον αγώνα οι οδηγοί της Alpine παρουσιάστηκαν στους αγωνοδίκες με την μεταξύ τους σύγκρουση να χαρακτηρίζεται τελικά ως αγωνιστικό συμβάν.

Η Haas κατέθεσε ένσταση επειδή η τρίτη επανεκκίνηση δόθηκε με την σειρά που είχαν τα μονοθέσια πριν την δεύτερη και αυτό στοίχησε στον Hulkenberg την τέταρτη θέση. Δύσκολα θα γίνει αποδεκτή καθώς η τρίτη κόκκινη σημαία είχε βγει πριν ο πρωτοπόρος Verstappen ολοκληρώσει τον πρώτο τομέα της πίστας.

 

Και τέλος οι διοργανωτές του αγώνα παρουσιάστηκαν και εκείνοι στους αγωνοδίκες επειδή οι θεατές εισέβαλαν στην πίστα. Η τέλεια σύγχυση σε έναν αγώνα ο οποίος παρά το ότι προσέφερε αρκετό θέαμα αρχικά κατέληξε σε φαρσοκωμωδία. Ας ελπίσουμε να μην επαναληφθεί.

Patrinorama Magazine

Patrinorama Magazine

  • Trending
  • Comments
  • Πρόσφατα
Γιώργος Μαζωνάκης το 1994: «Μου γίνεται πόλεμος» – Η άγνωστη συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρηγόπουλο

Γιώργος Μαζωνάκης το 1994: «Μου γίνεται πόλεμος» – Η άγνωστη συνέντευξη στον Παναγιώτη Ρηγόπουλο

30 Σεπτεμβρίου, 2026
Εκδήλωση – παρουσίαση του κοινοβουλευτικού έργου του Βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου

Εκδήλωση – παρουσίαση του κοινοβουλευτικού έργου του Βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου

30 Σεπτεμβρίου, 2026
Ο Νίκος Καραχάλιος στο “πατρινόραμα”:”Ο Καραμανλής πρωθυπουργός,σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού”

Ο Νίκος Καραχάλιος στο “πατρινόραμα”:”Ο Καραμανλής πρωθυπουργός,σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού”

30 Σεπτεμβρίου, 2026
Στέλιος Δουλγεράκης, ένας άνθρωπος που έκανε την ποίηση δρόμο ζωής στο ¨π¨

Στέλιος Δουλγεράκης, ένας άνθρωπος που έκανε την ποίηση δρόμο ζωής στο ¨π¨

30 Σεπτεμβρίου, 2026
Έφυγε ο τελευταίος λούστρος της Πάτρας!

Έφυγε ο τελευταίος λούστρος της Πάτρας!

0

Ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς μιλά αποκλειστικά στο “πατρινόραμα”

0

Ο Αιμίλιος Γαλαριώτης : Από τα Ροίτικα..στα σαλόνια της παγκόσμιας οικονομίας!

0

Αποσύρονται σε Σουηδία και Φινλανδία όλα τα ρωσικά αλκοολούχα ποτά

0
Παρουσίαση του βιβλίου «Η ελληνική επανάσταση του 1821 και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως» στο Πολύεδρο

Παρουσίαση του βιβλίου «Η ελληνική επανάσταση του 1821 και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως» στο Πολύεδρο

2 Οκτωβρίου, 2026
Παρουσίαση βιβλίου του συγγραφέα Γιώργου Καρέλα “Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΤΡΑΙΚΟΣ“

Παρουσίαση βιβλίου του συγγραφέα Γιώργου Καρέλα “Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΤΡΑΙΚΟΣ“

2 Οκτωβρίου, 2026
Ιωάννα Μαρμάρου στο ¨π¨, «Δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα δυνατοί»

Ιωάννα Μαρμάρου στο ¨π¨, «Δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα δυνατοί»

1 Οκτωβρίου, 2026
Σωτήρης Γεωργίου: “Ο σκοτεινός κόσμος πίσω από την χρυσόσκονη”

Σ.Γεωργίου: “Η συμπεριφορά σου στους ηλικιωμένους σε κρίνει σαν άνθρωπο”!

1 Οκτωβρίου, 2026

Ροή Ειδήσεων

Παρουσίαση του βιβλίου «Η ελληνική επανάσταση του 1821 και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως» στο Πολύεδρο

Παρουσίαση του βιβλίου «Η ελληνική επανάσταση του 1821 και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως» στο Πολύεδρο

2 Οκτωβρίου, 2026
Παρουσίαση βιβλίου του συγγραφέα Γιώργου Καρέλα “Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΤΡΑΙΚΟΣ“

Παρουσίαση βιβλίου του συγγραφέα Γιώργου Καρέλα “Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΠΑΤΡΑΙΚΟΣ“

2 Οκτωβρίου, 2026
Ιωάννα Μαρμάρου στο ¨π¨, «Δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα δυνατοί»

Ιωάννα Μαρμάρου στο ¨π¨, «Δεν χρειάζεται να είμαστε πάντα δυνατοί»

1 Οκτωβρίου, 2026
Σωτήρης Γεωργίου: “Ο σκοτεινός κόσμος πίσω από την χρυσόσκονη”

Σ.Γεωργίου: “Η συμπεριφορά σου στους ηλικιωμένους σε κρίνει σαν άνθρωπο”!

1 Οκτωβρίου, 2026
Patrinorama Magazine

Patrinorama Hellenic

Ένα από τα ιστορικά περιοδικά της Πάτρας, που είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με την πληρότητα και την πρωτοτυπία της ύλης του, επανεκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, περνώντας έτσι στη νέα εποχή και την πρώτη γραμμή της ενημέρωσης!

Ακολουθήστε μας

Κατηγορίες

  • Lifestyle ΕΥ-ΖΗΝ
  • Δημοτικές Εκλογες 2023
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Επιστήμη
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • Πάτρα
  • Περιφερειακές Εκλογές 2023
  • Ελλάδα
  • Δυτική Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Δημοφιλέστερα
  • Uncategorized
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Αφηγήσεις
  • Παρουσιάσεις
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις

Χρήσιμα

  • Σχετικά με εμάς
  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Επικοινωνία

  • info@patrinorama.com.gr
  • 2610 87 40 87
  • Πάτρα, Ελλάδα
  • Ποιοί είμαστε
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2026 Patrinorama.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • LIFESTYLE

© 2026 Patrinorama.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε τον ιστότοπο, συναινείτε στη χρήση τους. Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου και Cookies.
Not enough quota to unlock this post
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?